Hines doradcą Mirae Asset Global Investments przy zakupie nieruchomości w Polsce

(WARSZAWA) – Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości, informuje, że podczas transakcji nabycia dwóch centrów logistycznych przez seulski fundusz inwestycyjny, spółce Hines Polska powierzono rolę doradcy oraz Asset Managera tych powierzchni magazynowych. Nieruchomości o łącznej powierzchni 163 135 m kw. zlokalizowane są nieopodal Wrocławia oraz Konina i zostały zakupione przez Mirae Asset Global Investments („MAGI”), firmę oferującą kompleksowe usługi inwestycyjne. MAGI nabył je od Blackstone, poprzez zakup udziałów w spółkach celowych, które były właścicielami tych obiektów. Hines został wybrany na lokalnego zarządcę aktywami MAGI
w całym horyzoncie inwestycyjnym.

Pierwszą z nieruchomości jest centrum logistyczne znajdujące się na Bielanach Wrocławskich przy ul. Logistycznej 6. Wyłącznym najemcą obiektu jest Amazon – globalny lider na ryku sprzedaży internetowej. Amazon wynajmuje całość dostępnej powierzchni budynku – 123 469 m kw. Wrocławski magazyn, w którym prowadzi działalność od 2014 roku, jest pierwszym centrum dystrybucyjnym firmy w Polsce.

Kolejna inwestycja to centrum logistyczne zlokalizowane przy ul. Kasztelańskiej 35 w Krągoli k. Konina. Jedynym najemcą obiektu oferującego 39 666 m kw. powierzchni magazynowej jest grupa Eurocash – wiodący dystrybutor produktów FMCG w Polsce.

Dostrzegamy ogromny potencjał rozwoju rynku logistycznego w Polsce, dlatego zakup nieruchomości od Blackstone uważamy za kluczowy w działalności Mirae Asset Global Investments na rynkach europejskich. Jako fundusz globalny, wielką wagę przykładamy do doboru naszych lokalnych partnerów biznesowych, doskonale znających rodzime trendy i uwarunkowania. Wierzę, że podjęcie współpracy z Hines, firmą posiadającą ogromne doświadczenie w sektorze nieruchomości, jest świetną decyzją – powiedział Ken Kim, reprezentant Mirae Asset Global Investments.

Ogromnie cieszy nas fakt, że Mirae Asset Global Investments wybrał naszą firmę na swojego doradcę przy zakupie magazynów zlokalizowanych w Polsce –  zwłaszcza, że to pierwsza transakcja, przy której mieliśmy okazję współpracować. Centra Amazon i Eurocash oferują wysokiej jakości przestrzeń logistyczną z długoterminowym bezpieczeństwem dla inwestora, dlatego tym bardziej jesteśmy zadowoleni, że to firmie Hines powierzono funkcję Asset Managera w obu tych inwestycjach – powiedział Przemysław Iznerowicz, Dyrektor Zarzącający w Hines Polska.

Hines

Hines jest prywatną firmą specjalizującą się w prowadzeniu inwestycji na rynku nieruchomości na całym świecie. Firma została założona w 1957 r. i obecnie ma biura w 214 miastach w 24 krajach. Hines zarządza aktywami o wartości 120,6 mld USD, w tym portfelem o wartości 66,5 mld USD jako inwestor oraz portfelem o wartości 54,1 mld USD jako zarządca nieruchomości. Obecnie Hines realizuje 128 projektów deweloperskich na całym świecie. Dotychczas firma wybudowała, zmodernizowała lub nabyła 1 348 nieruchomości o powierzchni ponad 41,2 mln mkw. Portfel dotychczasowych realizacji deweloperskich firmy obejmuje ponad 512 nieruchomości o łącznej powierzchni ponad 20,7 mln mkw. Jako inwestor z bogatym doświadczeniem w inwestowaniu w nieruchomości wszelkich typów, na różnych rynkach i przy odmiennych poziomach ryzyka, stosujący przy tym nowatorskie rozwiązania w zakresie zrównoważonego rozwoju, Hines jest obecnie jedną z największych i najbardziej renomowanych firm na globalnym rynku nieruchomości. Dodatkowe informacje na temat działalności Hines znajdują się na stronie www.hines.pl oraz www.hines.com.

Mirae Asset Global Investments („MAGI”) to menadżer inwestycyjny, działający obecnie w 14 krajach na całym świecie. MAGI jest członkiem jednej z największych niezależnych grup finansowych w Azji – Mirae Asset Financial Group („Mirae Asset Group”). Mirae Asset Group świadczy kompleksowe usługi klientom na całym świecie, w tym zarządzanie aktywami, zarządzanie nieruchomościami, bankowość inwestycyjną i ubezpieczenia na życie. Zarządzane przez nią aktywa na całym świecie przekraczają 385 mld USD (stan na 31 marca 2019 r.). Więcej informacji na temat działalności MAGI znajduje się na stronie https://www.am.miraeasset.com/