Hines Polska nabywa centrum dystrybucyjne Zalando Lounge w imieniu koreańskich inwestorów reprezentowanych przez IGIS

(WARSZAWA) – Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości, ma przyjemność poinformować, że w imieniu firmy IGIS Asset Management („IGIS”) dokonała transakcji nabycia centrum dystrybucyjnego Zalando Lounge w Ameryce k. Olsztynka. Firma Hines będzie pełniła funkcję Asset i Property Managera, obsługując kompleksowo projekt dla IGIS oraz reprezentowanych przez nią inwestorów.

Nieruchomość jest w pełni skomercjalizowaną inwestycją typu built-to-suit, składającą się ze 120 000 m kw. powierzchni magazynowej. Obiekt otrzymał pozwolenie na użytkowanie w styczniu 2019 roku. Wyłącznym najemcą inwestycji jest firma Zalando, która w Olsztynku zlokalizowała europejskie centrum dystrybucyjne dla konceptu Zalando Lounge.

– Ogromnie cieszy nas fakt, że mogliśmy doradzać IGIS Asset Management, podczas jej pierwszej transakcji nabycia nieruchomości na rynku logistycznym w Polsce. Jest to dla nas podwójna satysfakcja, ponieważ Hines Polska został wybrany także na Asset i Property Managera tej inwestycji – mówi Przemysław Iznerowicz, Dyrektor Zarządzający Hines Polska.

–  Od dłuższego czasu obserwujemy rozkwit polskiego rynku logistycznego, w związku z czym jestem przekonany, że inwestowanie w tego typu nieruchomości jest bardzo dobrą decyzją biznesową. Tak samo zresztą, jak powierzenie roli Asset i Property Managera firmie Hines, która obecna jest na polskim rynku od wielu lat, ma wyjątkowe kompetencje i doświadczenie – co z naszej perspektywy ma kluczowe znaczenie – powiedział  Seihyun Kwon, Senior Vice President w IGIS Asset Management.

Zakup nieruchomości został sfinansowany przez bank PKO Bank Polski S.A.. Podczas transakcji, rolę doradcy pod względem prawnym pełniła kancelaria Dentons, finansowym oraz podatkowym – firma doradcza EY, a technicznym i środowiskowym – Arcadis Polska.

Hines

Hines jest prywatną firmą specjalizującą się w prowadzeniu inwestycji na rynku nieruchomości na całym świecie. Firma została założona w 1957 r. i obecnie ma biura w 214 miastach w 24 krajach. Hines zarządza aktywami o wartości 120,6 mld USD, w tym portfelem o wartości 66,5 mld USD jako inwestor oraz portfelem o wartości 54,1 mld USD jako zarządca nieruchomości. Obecnie Hines realizuje 128 projektów deweloperskich na całym świecie. Dotychczas firma wybudowała, zmodernizowała lub nabyła 1 348 nieruchomości o powierzchni ponad 41,2 mln mkw. Portfel dotychczasowych realizacji deweloperskich firmy obejmuje ponad 512 nieruchomości o łącznej powierzchni ponad 20,7 mln mkw. Jako inwestor z bogatym doświadczeniem w inwestowaniu w nieruchomości wszelkich typów, na różnych rynkach i przy odmiennych poziomach ryzyka, stosujący przy tym nowatorskie rozwiązania w zakresie zrównoważonego rozwoju, Hines jest obecnie jedną z największych i najbardziej renomowanych firm na globalnym rynku nieruchomości. Dodatkowe informacje na temat działalności Hines znajdują się na stronie www.hines.pl oraz www.hines.com.

IGIS Asset Management („IGIS”) jest niezależną globalną firmą zajmującą się inwestowaniem w nieruchomości. Działa w obszarze poszukiwania możliwości rozwoju kapitału swoich klientów oraz generowania zwrotów poprzez różne strategie oparte na długoterminowej analizie ryzyka i cyklu rynkowego. IGIS jest  największym koreańskim zarządcą nieruchomości. Działalność firmy sponsorowana jest przez NH INVESTMENTS & SECURITIES CO., LTD.