Hines sprzedaje portfolio parków dystrybucyjnych

30 marca 2020 roku Hines Poland Sustainable Income Fund (HPSIF), fundusz inwestycyjny zarządzany przez Hines Polska Sp. z o.o., sfinalizował transakcje sprzedaży portfela nieruchomości, obejmującego sześć parków dystrybucyjnych oraz budynek biurowy Nord Point, firmie CGL Investment Holdings Corporation Limited. Inwestowanie w projekty komercyjne w celu podniesienia ich wartości, a następnie ich sprzedaż jest jednym z kluczowych obszarów działalności Hines. W 2020 roku firma planuje rozwinąć tę część swojego biznesu na polskim rynku.

Szukając nieruchomości pod inwestycje zwracamy przede wszystkim uwagę na atrakcyjną lokalizację oraz jakość budynków. Naszym celem jest podnoszenie wartości takich obiektów poprzez ich modernizację zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju. Tak było w przypadku parków dystrybucyjnych oraz powierzchni biurowych, które obecnie sprzedajemy firmie CGL. Dzięki zastosowanym przez nas rozwiązaniom przede wszystkim ograniczyliśmy wpływ budynków na środowisko – w efekcie prawie wszystkie uzyskały certyfikat BREEAM „Very Good”. Przełożyło się to także na obniżenie kosztów działalności dla najemców – powiedział Łukasz Pawikowski, Asset Manager w Hines Polska.

W skład portfela nieruchomości sprzedanych przez HPSIF firmie CGL wchodzi pięć parków logistycznych – w Garwolinie, Grodzisku Mazowieckim, Legnicy, Mysłowicach oraz Toruniu, tworzących tzw. Distribution Park Portfolio, a także DP Żerań wraz z budynkiem biurowym Nord Point. Łączna powierzchnia najmu w tych obiektach przekracza 170 tys. mkw. Większość z nich to projekty built-to-suit zbudowane na potrzeby czołowych firm z branży spożywczej, kosmetycznej, motoryzacyjnej oraz logistycznej. Poziom najmu wynosi prawie 100%.

Wszystkie obiekty, które kupiliśmy od Hines, cechują proekologiczne rozwiązania oraz strategiczna lokalizacja w pobliżu kluczowych węzłów komunikacyjnych pozwalających na dogodny transport krajowy oraz międzynarodowy. Dzięki nabywaniu wysokiej jakości nieruchomości oraz doświadczeniu w zarządzaniu aktywami, CGL szybko rozwija rentowny portfel inwestycyjny w Europie – pokreślił Kade Cheng, Senior Finance Manager w CGL Investment Holdings Corporation Limited.

W realizacji sprzedaży Distribution Park Portfolio oraz DP Żerań i budynku Nord Point fundusz HPSIF wspierały firmy Dentons, CRIDO oraz CBRE.

Hines Poland Sustainable Income Fund

HPSIF to fundusz zarządzany przez Hines Polska Sp. z .o.o., ukierunkowany na nabywanie nieruchomości, a następnie poprawę ich efektywności energetycznej oraz zmniejszenie emisji zanieczyszczeń poprzez aktywne zarządzanie. Obecnie portfolio funduszu obejmuje trzy budynki biurowe na warszawskim Mokotowie – Ambassador Office Building, Nestlé House i Sky Office Center.

Hines

Hines jest prywatną firmą specjalizującą się w prowadzeniu inwestycji na rynku nieruchomości na całym świecie. Firma została założona w 1957 r. i obecnie ma biura w 205 miastach w 24 krajach. Hines zarządza aktywami o wartości 133,3 mld USD*, w tym portfelem inwestycyjnym o wartości 71 mld USD, który obejmuje także aktywa inne niż nieruchomościowe, oraz portfelem o wartości 62,3 mld USD jako zarządca nieruchomości. Obecnie realizuje 165 projektów na całym świecie. Dotychczas firma wybudowała lub nabyła i zmodernizowała łącznie 1393 nieruchomości o łącznej powierzchni ponad 42,6 mln mkw. Aktualne portfolio aktywów obejmuje 539 nieruchomości o łącznej powierzchni około 21,5 mln mkw. Ze względu na bogate doświadczenie w inwestowaniu w projekty różnych typów, przy odmiennych poziomach ryzyka oraz wykorzystywanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju, Hines jest obecnie jedną z największych i najbardziej renomowanych firm na globalnym rynku nieruchomości. Więcej informacji znajduje się na stronach www.hines.pl oraz www.hines.com.

*Aktywa te obejmują zarówno globalny portfel Hines, jak i projekty, w ramach których firma świadczy usługi doradztwa inwestycyjnego.

Dodatkowych informacji udziela:
Joanna Siwak