Lingaro nowym najemcą budynku Graffit

Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości, ma przyjemność poinformować o podpisaniu umowy z nowym najemcą budynku Graffit, realizowanego w pobliżu stacji metra Wilanowska. Firma Lingaro wynajęła ponad 2 800 mkw. powierzchni biurowej, zajmując tym samym całe czwarte piętro budynku na pięć lat.

Lingaro to zaufany globalny partner technologii dla liderów branży wymienianych w indeksie „Fortune 500”. Firma dostarcza kompleksowe rozwiązania w obszarze Business Intelligence, Data Analytics, Big Data oraz Internet of Things.

„Nasza firma rozwija się bardzo dynamicznie, stąd pojawiła się potrzeba znalezienia większego i bardziej reprezentatywnego biura, które nie tylko pomieści ponad 350 obecnych pracowników, ale również da nam perspektywę dalszego wzrostu. Poszukowania odpowiedniego miejsca trwały długo. Budynek Graffit spełnił wszystkie nasze oczekiwania zarówno w zakresie lokalizacji, jak i nowoczesnego designu. Nie bez znaczenia był również fakt, że powierzchnia biura pozwoliła nam na to, by wszyscy pracownicy Lingaro mogli pracować w ramach jednej powierzchni biurowej na tym samym piętrze. Jako, że jedną z najważniejszych wartości w naszej firmie jest współpraca, tak zaprojektowane biuro będzie sprzyjało większej integracji pracowników oraz wydzieleniu powierzchni do wspólnej pracy projektowej. Cieszy nas, że nasza nowa siedziba znajdzie się poza strefą największego szczytu komunikacyjnego, przy jednoczesnej bliskości zróżnicowanych środków komunikacji miejskiej. Wszyscy są bardzo podekscytowani na myśl o przeprowadzce, a w firmie uformował się już specjalny zespół, który opracowuje pomysły na wystrój biura.”komentuje Anna Bowtruczuk Employee Experience Manager w Lingaro.

„Firmy działające w sektorze systemów informatycznych i analiz danych są jednym z najbardziej wymagających klientów na rynku. Kluczowe w tym wypadku jest dostarczenie odpowiednich rozwiązań już na etapie realizacji obiektu. Pozyskanie prestiżowego najemcy działającego w branży IT jakim jest Lingaro, potwierdza najwyższą jakość projektu Graffit”powiedział Marcin Ratajski, Dyrektor Projektu, Hines.

„Jesteśmy przekonani, że nasz budynek zapewni pracownikom firmy Lingaro najwyższy komfort pracy oraz szereg udogodnień”dodaje Marcin Ratajski.

W procesie negocjacji firmę Lingaro reprezentowała firma doradcza CBRE. Generalnym wykonawcą budynku Graffit jest WARBUD S.A. Kredytu budowlano- inwestycyjnego na realizację biurowca udzielił mBank S.A.

Realizacja biurowca Graffit rozpoczęła się we wrześniu 2016 roku. Prace budowlane przebiegają zgodnie z przyjętym harmonogramem. Na pierwszą połowę 2018 roku zaplanowano oddanie budynku do użytku i wprowadzenie się pierwszych najemców, w tym Globalnego Centrum Rozwiązań IT Roche (Roche Global IT Solutions), działu będącego częścią lidera rynku farmaceutycznego – Roche Polska.

Graffit

Graffit to budynek realizowany przy ulicy Domaniewskiej 28 w bliskim sąsiedztwie stacji metra Wilanowska. Całość kompleksu zaoferuje najemcom 18 500 m2 powierzchni klasy A na siedmiu kondygnacjach, w tym ok. 1 900 m2 powierzchni handlowo- usługowej. Dzięki niskiemu współczynnikowi powierzchni wspólnych, budynek wyróżni duża powierzchnia typowego piętra – aż 2 600 m2. W projekcie przewidziano również trzypoziomowy parking podziemny dla 360 samochodów, a także pełną infrastrukturę dla rowerzystów, w tym miejsca postojowe, szatnie i natryski. Dzięki nowoczesnemu projektowi, wyrazistej bryle i szklanej elewacji Graffit doskonale wpisze się w otoczenie biznesowej części Mokotowa. Jednocześnie, wnętrze budynku zaprojektowane z myślą o komforcie użytkowników sprawi, że najemcy będą mogli cieszyć się otoczeniem nie tylko atrakcyjnym wizualnie, ale też spełniającym wszelkie normy ergonomii pracy. Autorem projektu architektonicznego Graffit jest polski oddział pracowni Rolfe Judd z Londynu. Budynek Graffit będzie legitymować się certyfikatem ekologicznym BREEAM na poziomie co najmniej „VERY GOOD”.