Najemcy wybierają Distribution Park Okęcie

Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości, ma przyjemność poinformować o podpisaniu dwóch nowych umów najmu w Distribution Park Okęcie (DP Okęcie). Nowymi najemcami warszawskiego kompleksu logistycznego zostały firmy X-press Couriers oraz Aromanti. Dodatkowo, dotychczasowy długoletni najemca – Nuair Polska, zdecydował się na przedłużenie umowy na kolejne lata. Łącznie w DP Okęcie podpisano umowy na wynajem ponad 3 600 mkw. powierzchni magazynowo-biurowej.

X-press Couriers jest wyłącznym partnerem sieci SkyNet Worldwide Express w Polsce, która świadczy usługi dla przedsiębiorstw sektora e-commerce oraz klientów indywidualnych.

„Nasza strategia biznesowa jest ściśle związana z rynkiem e-commerce, którego kluczowym założeniem jest szybka i skuteczna dostawa zamówionych produktów do klienta. To właśnie lokalizacja Distribution Park Okęcie zadecydowała o jego wyborze na nasz nowy centralny magazyn”komentuje Adam Tomczak – Prezes Zarządu X-press Couriers.

Drugą z firm, która zdecydowała się na wynajęcie powierzchni magazynowo-biurowej w DP Okęcie jest Aromanti – od ośmiu lat importer i dystrybutor zapachów do wnętrz – amerykańskich świec zapachowych Village Candle, brytyjskich lamp zapachowych Ashleigh&Burwood oraz francuskich dyfuzorów zapachowych Clem Goa.

„Z radością witamy wśród naszych najemców kolejne podmioty, które silnie rozwijają ofertę w sektorze e-commerce. DP Okęcie ma bardzo dużo do zaoferowania firmom operującym w tym segmencie rynku. Jest to przede wszystkim strategiczna lokalizacja obiektu w granicach Warszawy oraz bliskie sąsiedztwo Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina”komentuje Julia Racewicz, Asset Manager w Hines Polska

Najemcą, który zdecydował się na przedłużenie umowy w DP Okęcie jest Nuair Polska – międzynarodowy producent i dystrybutor kompresorów oraz akcesoriów pneumatycznych skierowanych do sektora przemysłowego, profesjonalistów oraz klientów indywidualnych.

„Długoletnia, dobra współpraca z Hines Polska potwierdza słuszność wyboru Distribution Park Okęcie na centralny magazyn oraz siedzibę naszej firmy. Jesteśmy bardzo zadowoleni z jakości obsługi i dobrej współpracy biznesowej. Nasi pracownicy doceniają także dostęp do zróżnicowanych środków komunikacji miejskiej”powiedziała Magdalena Rostkowska z Nuair Polska.

Distribution Park Okęcie

Distribution Park Okęcie to centrum logistyczne zlokalizowane w bliskim sąsiedztwie Międzynarodowego Portu Lotniczego im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Centrum składa się z czterech budynków o łącznej powierzchni 39 000 mkw., obejmujących magazyny i biura. Na terenie parku znajdują się dodatkowo 552 miejsca postojowe, a dostęp do powierzchni magazynowej zapewniają 64 doki załadunkowo-rozładunkowe.

Distribution Park Okęcie znajduje się na południowo-zachodnich obrzeżach Warszawy, w pobliżu trasy europejskiej E67, łączącej Warszawę, Łódź i Wrocław. Atuty kompleksu to między innymi bliskość lotniska, szybki dojazd do centrum Warszawy (20 minut) oraz wygodny dostęp do komunikacji miejskiej. Najemcami powierzchni w Distribution Park Okęcie są między innymi, takie firmy jak: Johnson & Johnson, DPD Polska, Alcatel-Lucent Polska, Toshiba, Freyssinet oraz LG Electronics. Zarządcą aktywów i nieruchomości, w imieniu właściciela DP Okęcie – Hines Global REIT, jest Hines Polska.