Sky Office Center z przedłużonym certyfikatem BREEAM In-Use na poziomie “Excellent”.

Hines, międzynarodowa firma działająca na rynku nieruchomości, ma przyjemność poinformować, że budynek Sky Office Center zlokalizowany przy ulicy Gintrowskiego 31 w Warszawie, otrzymał decyzję Building Research Establishment (BRE) o przedłużeniu certyfikatu BREEAM In-Use International: 2015 w kategoriach „Asset Performance” oraz „Building Management” na poziomie „Excellent”.

Zgodnie z wymogami certyfikacji BREEAM, SKY Office Center jest budynkiem opartym na rozwiązaniach sprzyjających efektywności energetycznej, ograniczeniu zużycia wody oraz optymalnemu gospodarowaniu odpadami. Projekt uzyskał bardzo wysoką ocenę w zakresie wykorzystania certyfikowanych materiałów, a także dbałości o zdrowie i komfort pracowników, m.in. poprzez doskonałe doświetlenie pomieszczeń światłem dziennym. W procesie certyfikacji doceniona została lokalizacja SKY Office Center w pobliżu terenów zielonych, możliwości parkingowe oraz łatwy dostęp do centrum miasta, lotniska i dróg szybkiego ruchu – zarówno dla osób korzystających z komunikacji publicznej, jak i zmotoryzowanych.

„Przedłużenie ważności certyfikatu BREEAM dla Sky Office Center potwierdza najwyższe standardy zarządzania budynkami biurowymi przez Hines Polska. Stosowane na etapie eksploatacyjnym rozwiązania proekologiczne zapewniają komfort użytkownikom. Stworzenie optymalnych warunków pracy i minimalizacja wpływu obiektu na środowisko zewnętrze i wewnętrzne są dla nas priorytetem” – powiedział Łukasz Pawikowski, Asset Manager w Hines Polska.

Metoda oceny BREEAM została stworzona w 1990 roku przez organizację BRE (Building Research Establishment) i jest obecnie najpopularniejszym tego typu rozwiązaniem stosowanym w Europie przez inwestorów, deweloperów i najemców. Za przeprowadzenie procesu certyfikacji dla budynku Sky Office Center odpowiedzialna była firma Sweco Consulting.